fbpx

Τι είναι το CanSat in Greece

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που υλοποιείται από τη SPIN – Space Innovation με το συντονισμό του ESERO GREECE.

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια μαθητική ομάδα προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον ESA.

Η Ιδέα

Η ιδέα για το CanSat in Greece γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 όταν, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για καινοτόμες δράσεις που διοργανώθηκε από τον IEEE NTUA SB, οι φοιτητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσίρτσης πρότειναν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτοί οι τρεις φοιτητές συμμετείχαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat το 2012 ως μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου της Μυτιλήνης με την ομάδα 3D Icaromenippus, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Συνεχίζοντας την εμβάθυνση στη τεχνολογία, πέρασαν στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Θέλοντας να δώσουν στους έλληνες μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, αποφάσισαν να οργανώσουν τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat. Από το 2022, το CanSat in Greece διοργανώνεται με τον συντονισμό του ESERO Greece.

Η Ιστορία

Ο διαγωνισμός CanSats in Europe διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν εννέα ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί και αντίστοιχα εννέα ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές κατέλαβαν δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και το 2014.

Οι ομάδες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέχρι την πρώτη διοργάνωση του CanSat in Greece είναι:

  • 2010: Icaromenippus, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
  • 2012: Ιcaromenippus 3D, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης 🥈
  • 2014: Aristarchus, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης 🥈
  • 2014: ViannoSat, 3ο Γενικό Λύκειο Βιάννου
  • 2015: G-Rosseta, ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων
  • 2016: DIASat, Γενικό Λύκειο Γαζίου

Οι ομάδες που κέρδισαν το CanSat in Greece και προκρίθηκαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό:

  • 2017: CAN.I.S., 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, Μαράσλειο
  • 2018: Zephyrus II, 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων
  • 2019: Orion, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
  • 2021: Orion II, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
  • 2022: FireSat, 3ο Γενικό Λύκειο Ρόδου 🏅⚙️
  • 2023: v-space, 5ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα 🏅⚙️

Η Αποστολή

Η αποστολή του CanSat in Greece είναι να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν όλα τα στάδια ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος.

Οι ομάδες αναλαμβάνουν την ευθύνη να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν το δορυφόρο τους, να πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς, να τον κατασκευάσουν, να τον δοκιμάσουν, να τον εκτοξεύσουν, να αναλύσουν και να παρουσιάσουν τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες:

  • Επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.
  • Έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές.
  • Αποκτούν πρακτική εμπειρία σε τομείς που σχετίζονται με τις διαστημικές τεχνολογίες.
  • Εξοικειώνονται με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η έρευνα.
  • Μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται ένα ολόκληρο έργο.
  • Ασκούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Η Διαδικασία

Μετά την υποβολή αιτήσεων για την υλοποίηση μιας διαστημικής αποστολής τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, 10 ομάδες από κάθε κατηγορία προκρίνονται, εκπαιδεύονται και προχωρούν στη φάση υλοποίησης του δορυφόρου τους. Κάθε ομάδα αποτελείται από 4-6 συμμετέχοντες και έναν αρχηγό ομάδας.

Το The Launch Event του CanSat in Greece είναι το κύριο γεγονός του διαγωνισμού και πραγματοποιείται τον Απρίλιο. Το The Launch Event είναι το τετραήμερο event στο οποίο όλες οι ομάδες εκτοξεύουν τους δορυφόρους τους και παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Ο διαγωνισμός σε όλες τις φάσεις του είναι Open Source και Open Hardware και διατηρεί ένα αποθετήριο γνώσης για όσους ενδιαφέρονται.

Το CanSat in Greece σε Αριθμούς

0
Χρονια
0
Αιτησεις
0
CanSats
0
Μαθητες
0
Φοιτητες

Ένας διαγωνισμός βασισμένος σε Αξίες

Δια βιου μαθηση
LEARNING BY DOING
Δημιουργικοτητα
CREATIVITY
Καινοτομια
INNOVATION
Εθελοντισμος
VOLUNTEERISM
αντισυμβατικη σκεψη
THINKING OUT OF THE BOX
Πνευμα συνεργασιας
COLLABORATION

Φορέας Υλοποίησης SPIN – Space Innovation

Φορέας Υλοποίησης
SPIN – Space Innovation

Η SPIN διοργανώνει το CanSat in Greece. Η SPIN – Space Innovation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται κυρίως από φοιτητές πανεπιστημίου και εστιάζει στην ανάπτυξη και ανταλλαγή γνώσεων σχετικών με τις τεχνολογίες του διαστήματος. Πιστεύουμε ότι οι επιστημονικές γνώσεις για το διάστημα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους τους νέους!

Όραμά της είναι να ενισχύσει τη κουλτούρα της Διαστημικής Εξερεύνησης στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν πυρήνα ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών, παρέχοντας απαραίτητες γνώσεις, εργαστήρια και δικτύωση.

Συντονιστής ESERO GREECE

Συντονιστής 
ESERO GREECE  

Το ESERO (European Space Education Resource Office) αποτελεί ένα συνεργατικό έργο μεταξύ της ESA (European Space Agency) κι εθνικών εταίρων. Το ESERO στην Ελλάδα είναι το 20ο γραφείο της Ευρώπης, με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποσκοπεί στην:

  • Ενσωμάτωση των αντικειμένων STEM σε συνδυασμό με τις επιστήμες του διαστήματος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Ανάδειξη της σημασίας του διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία.
  • Αποκτούν πρακτική εμπειρία σε τομείς που σχετίζονται με τις διαστημικές τεχνολογίες.

Για την επίτευξη των παραπάνω, προσφέρονται εμπλουτισμένο υλικό και επιμορφώσεις σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, σε συνεργασία με ειδικούς στους τομείς του διαστήματος και των επιστημών STEM, κυρίως σε πέντε σχολικά προγράμματα που προτείνονται από την ESA. Τα σχολικά προγράμματα είναι τα εξής: CanSat, AstroPi, Mission X, Climate Detectives, Moon Camp.

Υποστήριξε μας! Κάνε μία δωρεά

Υποστήριξε μας! 
Κάνε μία δωρεά

Μάθε Περισσότερα για τον Διαγωνισμό

Αν ενδιαφέρεσαι και θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον διαγωνισμό, μπορείς να βρεις παρακάτω τον Ενημερωτικό Οδηγό και τις Οδηγίες Συμμετοχής του.

Μάθε Περισσότερα Νέα μας

Εγγραφή στο Newsletter μας

Επικοινωνια

Ακολουθήσε μας