Έχετε φανταστεί ποτέ πως σχεδιάζεται και πραγματοποιείται μια δορυφορική αποστολή; Περισσότεροι από 100 μαθητές από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο το φαντάστηκαν, αλλά το έκαναν πραγματικότητα.

 

Τον Απρίλιο του 2017 διοργανώθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός διαστημικής CanSat in Greece. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

 

Η διοργάνωση του CanSat in Greece 2017 αποτελεί μία εθελοντική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία φοιτητών, μελών του IEEE NTUA Student Branch. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές οι οποίοι καλούνται να κατασκευάσουν ένα δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Στην τελική φάση του διαγωνισμού οι δορυφόροι των μαθητών εκτοξεύονται σε ύψος 1km και εκτελούν μία αποστολή που οι ίδιοι έχουν σχεδιάσει. Οι αποστολές θα αξιολογηθούν και η ομάδα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe του ESA.

 

Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις σύγχρονες διαστημικές τεχνολογίες αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στη φυσική, τον προγραμματισμό και τα μαθηματικά. Παράλληλα, οι μαθητές μυούνται στη διαδικασία της έρευνας, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

 

Για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Απριλίου, οι 10 ομάδες που είχαν προκριθεί στη τελική φάση έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό παρουσιάζοντας τους δορυφόρους τους, εκτοξεύοντας τους και εκτελώντας τις αποστολές που οι ίδιοι είχαν σχεδιάσει. Καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και τα τεχνικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής, όλοι οι μαθητές έδειξαν μία αξιοζήλευτη δουλειά μπροστά στην κριτική επιτροπή, γεμίζοντας με υπερηφάνεια τους καθηγητές τους.

 

Η απόφαση των κριτών βρήκε τελικά νικητή για το CanSat in Greece 2017 την ομάδα CAN.I.S από το 26ο ΓΕΛ Αθηνών​, με την ομάδα Solaris Sat από το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης να καταλαμβάνει τη 2η θέση και την ομάδα Zephyrus από το 7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων την 3η. Η ομάδα CAN.I.S θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό τελικό του CanSats in Europe που θα διεξαχθεί στη Βρέμη της Γερμανίας από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου και εμείς της ευχόμαστε επιτυχία!

 

Με το διαγωνισμό Cansat in Greece 2017 να φτάνει στο τέλος του, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε ολόκληρη η διοργάνωση, καθώς και όλους τους υποστηρικτές μας:

  • Τον Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος – European Space Agency (ESA)
  • Τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ
  • Το IEEE Greece Section
  • Το Computer Society του IEEE Greece Section
  • Τον οργανισμό Corallia
  • Τον συνεργατικό σχηματισμό si-Cluster του Corallia.
  • Την Ακαδημία Αθηνών και ιδιαίτερα τον Δρ. Σταμάτιο Κριμιζή για τη παρουσία του
  • Την Libre Space Foundation

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους 25 εθελοντές που εργάστηκαν για περισσότερες από 520 ημέρες για την οργάνωση του διαγωνισμού και πάνω από όλα τους μαθητές και τους καθηγητές τους που αγκάλιασαν τη πρωτόγνωρη αυτή προσπάθεια και με τη συμμετοχή τους έκαναν το CanSat in Greece πραγματικότητα.

 

Με τον κύκλο του CanSat in Greece 2017 να φτάνει στο τέλος του, θέλουμε να ανακοινώσουμε και επίσημα ότι ξεκινάει ο κύκλος του CanSat in Greece 2018!

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.cansat.gr!

 

Για περισσότερα νέα του CanSat in Greece, ακολούθησέ μας στα παρακάτω Social Media:

Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Youtube | Flickr

e-mail επικοινωνίας: info@cansat.gr